Wij en Chi Neng

Wij en Chi Neng :

Korea North Het lot wijst de weg

Eind 1999 kwam Pierre in verschillende boekhandels een boek tegen dat telkens weer zijn aandacht trok.  “ Chi-Neng Qi-Gong, meditatie in beweging voor de Westerse mens” van Patricia Van Walstijn. Telkenmale stond hij er een stukje in te lezen, tot ik hem aanmaande het boek te kopen en thuis verder te lezen. Ik heb al zoveel boeken dacht hij en er zijn er nog wel wat waar ik nooit teneinde ben geraakt dus … .  Na een paar aanmaningen heeft hij het boek toch gekocht, en raad maar eens, hij had het boek zowat in één trok uitgelezen.

Als Tai Ji – beoefenaar sinds eind de jaren ‘80, ondertussen ook Tai Ji – lesgever sinds 1992, had hij reeds heel wat kursussen Tai Ji en Qi Gong gevolgd zowel bij Chinezen als niet-Chinezen. Heel wat, van dat wat ik in al die jaren had geleerd, essenties en achtergronden, vond ik allemaal samen in dit boek.  Gefascineerd door de inhoud van het boek hebben wij toen kontakt gezocht met de uitgeverij “Andromeda”, om de video, van Patricia met de basisoefening waarvan sprake in haar boek, aan te schaffen.  Zij verwezen onsnaar een “Andromeda – dag” waarop meerdere lezingen, miniworkshops en verkoopstanden waren.  Daar hebben wij voor het eerst effektief kennis gemaakt met de vernoemde basisoefening.

 

purchase Lyrica cheap Onze eerste workshop

Met de gekochte video zijn we koortsachtig aan de slag gegaan, elke avond weer de basisoefening.  Kort nadien zijn we aan een reeks workshops begonnen, zowel in Nederland als in België, telkens opnieuw de workshop voor beginners.  Tot we in november 2001 de kans kregen om een tweedaagse te beleven met Luke Chan, tot nu toe de enige keer dat hij in België is geweest.

 

De vraag om instructor te worden

Na een reeks van ééndaagse workshops (voor beginners), een aantal tweedaagse workshops en een aantal driedaagse workshops, werden we gepolst naar onze intenties. Waren wij niet geïnteresseerd om Chi Neng – instructors te worden ?

Nadat we voor onszelf hadden uitgemaakt dat we op de vraag konden in gaan, hebben we nog deelgenomen aan een intensieve driedaagse met Patricia in Samaya en een zesdaagse workshop met Luke Chan in Jonkerbosch te Nijmegen.

Na maanden van oefenen voor de basisoefening en andere opgelegde examenoefeningen hebben we vlak voor de instructors – driedaagse nog een intensieve en vooral fijne oefendag mogen meemaken bij de hoofdinstructrice Jacqueline.

 

De examen – driedaagse

Dit zou de stresserendste periode uit de opleiding moeten zijn, maar je leeft daar zo intens naar toe, continu bezig met je “Chi-beleving”, dat je van stress helemaal niets merkt !

De examendriedaagse werd gehouden in Kerkrade, Nederlands-Limburg/Duitse grens, in een prachtige Bisschoppelijke residentie met al even prachtige tuinen, een oase van rust waar het zalig is om Chi Neng Qi Gong te beoefenen.

Samen met vijf andere aspirant instruktors hebben we onze twee jaar lange opleidingsperiode succesvol afgesloten, dit onder het geïnteresseerde oog van een vijftal hoofdinstruktors en een dertigtal aankomende en reeds gecertificiëerde instruktors.

 

Doorgeven van deze prachtige methode

Als we gestart zijn met het volgen van de Chi Neng – workshops was het eerste doel het bestuderen en beoefenen van een Qi Gong – methode die ons heel efficiënt leek.  Wij hadden tenslotte al meerdere gelijkaardige workshops en sessie meegemaakt, telkens zeer interessant en leerrijk doch meestal te ingewikkeld om door te geven.

Gaandeweg is ons de genialiteit van elke beweging duidelijk geworden, de eenvoud, de efficiëntie en gemakkelijkheid waarmee deze methode is door te geven heeft ons doen besluiten om instructor te worden. Van dan af stond het voor ons vast : wij gingen vanaf het behalen van ons certificaat deze methode doorgeven in onze vereniging.  Niettegenstaande deze Qi Gong – methode voor een stukje los staat van Tai ji, is ze toch zeer complementair !
Toeval of niet ?